سما جاشانی مدیرعامل شرکت DownToDash (محیطی برای ارتباط دانشجویان براساس فعالیتهای مشترک) است و تجربیات خود را اینگونه بیان میکند: «۶ ماه پس از فارغالتحصیلی از دانشگاه، میدانستم که باید به سمت آرزوهایم بدوم و با موانع پیش رو مقابله کنم پس سفر کارآفرینیام را آغاز کردم. در این مسیر اشتباهاتی نیز داشتهام که با شما درمیان میگذارم تا آگاهانه اقدام کنید.»
محرمانه کار نکنید
زمانی که به ایدهی شرکت DownToDash فکر میکردم و تصمیم داشتم که آن را اجرایی کنم، خوب میدانستم که دنیا به این برنامه احتیاج دارد. اما فکر میکردم میتوانم به راحتی شروع به کار کنم و تا زمانی که مزایای اولیهی کارم تامین و تضمین نشدهاند، کار را به هیچکس معرفی نکنم. اما الان با خود میگویم که کاش از ابتدا با دوستان و کارآفرینان دیگر مشورت کرده بودم و از اشتباهاتم کم میشد.
در واقع وقتی شما تصمیم به کارآفرینی میگیرید،، اشتیاق و هیجان جلوی تفکرات منطقیتان را میگیرد و در این لحظه احتیاج به افرادی دارید که یک چشمانداز بیرونی در اختیارتان بگذارند. البته مراقب باشید که با چه اشخاصی مشورت میکنید! اغلب مردم سرمایه، زمان و ایدهی مناسبی برای خوداشتغالیشان ندارند پس خواسته یا ناخواسته نظراتی به شما تحمیل میکنند که میتواند افسردگی را جایگزین هیجانتان کند.
نام تجاری و لوگو خود را آگاهانه بررسی و انتخاب کنید
اولین نامی که من برای کسبوکارم انتخاب کردم Buddy (به معنی دوست و رفیق) بود، اما هنگام ثبت رسمی این برند مجبور به تغییر آن شدم. پس از ابتدا با یک وکیل تجاری تماس بگیرید و قانونا برای ثبت برندتان پیش بروید تا بعدها به علت تشابه اسمی به مشکل برنخورید.
اهداف رویایی تعیین نکنید
کارآفرینی میتواند بسیار هیجانانگیز باشد و به هدفگذاریهای رویایی منجر شود. زمانی که من هم شروع به کارآفرینی کردم برنامهای غیرواقعی تنظیم و آن را به همه اعلام کردم. اما هیچکدام از آنها را نتوانستیم عملی کنیم! پس هنگام تصمیمگیری و هدفگذاری هیجانتان را کنترل کرده و واقعبینانه برنامهریزی کنید.
تمرکزتان را از دست ندهید
در مسیر خوداشتغالی شما باید هم روی اهداف کوتاهمدت تمرکز کنید و هم چشماندازی از اهداف بلندمدت داشته باشید و توازن و تعادل بین این دو کار سخت اما شدنی است. مطمئن شوید که فکر آینده، تمرکزتان بر زمان حال را کم نکند و ماموریت اصلی و ایدههای ارزشمند کسبوکارتان گم نشود.
به سرمایهگذار اصرار نکنید
زمانی که بیتجربه بودم برای جذب سرمایهگذار آگهیها و ایمیلهای بسیاری منتشر کردم، به نحوی که مدتی از کارکردن دور شدم و این رفتار من باعث شد افراد تمایل کمتری به همکاری با من داشته باشند. به خاطر داشته باشید که تمرکز روی روابطعمومی، شبکهسازی وهمچنین انتشار مقالات در نشریات محبوب میتواند نظر سرمایهگذاران را به سمت شما جلب کند. این یک استراتژی حرفهای برای علاقهمند کردن افراد است.
اعتماد بهنفس بیش از حد نداشته باشید
بین اعتمادبهنفس داشتن و نقش بازی کردن خط بسیار باریکی وجود دارد. بعضی افراد میخواهند همهی اطرافیان را تحت تاثیر اطلاعات خود قرار دهند، به همین دلیل در روابط و گفتوگوهایشان افراط کرده و خود را بسیار دانا و کاربلد نشان میدهند. اما نقش بازی کردن بر کسبوکارتان نتیجهی برعکس میگذارد. تمامی همکاران و حتی رقبا مسیر شما را طی کردهاند و خوب میدانند که اگر در ابتدای راه از مواردی بیاطلاع باشید بسیار طبیعی است. خوب گوش دادن، سوال پرسیدن و یادگیری از مشاوران و سرمایهگذاران بهترین رفتار است.
از شکست خوردن ناراحت نشوید
هیچ کارآفرینی در دنیا وجود ندارد که شکست را تجربه نکرده باشد، پس آن را به چشم تجربه و فرصتی برای یادگیری ببینید و قدرتمندتر از قبل پیش بروید. مثبتاندیش باشید و مدام به خود یادآوری کنید که همهچیز در زمان درست و به بهترین نحو پیش خواهد رفت. یک روز به سفر کارآفرینی خود نگاه کرده و متوجه میشوید که هر اشتباه، سکویی برای موفقیت بعدی بوده است.